Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ КОМОРАЧ – ЗА ВАШУ БАШТУ

КОМОРАЧ – ЗА ВАШУ БАШТУ

Корисна ароматична биљка

169

Уколико планирате да у башти посејете нову биљку, а при том волите ароматичне врсте, предлажемо Вам да определите део површине за коморач.

Познат је и као дивља мирођија, јанеж копар, морач, слатки јанеж, слатки јануш, слатки копар, слатки морач, коромач. Коморач (Foeniculum vulgarre) припада породици Апиацеае (штитарке).

Постојбина коморача је Јужна Европа, а користили су га још стари Египћани, Кинези и Индијци.

Како изгледа коморач?

Коморач је двогодишња или вишегодишња зељаста биљка висока 1-2 метра. Корен је вретенаст и меснат. Стабљика је усправна, округла, гола, шупља, модрозелене боје. Листови су три до четири пута перасто дељени, а листићи последњег реда су бичастог облика.Цветови су ситни и сакупљени у прилично велике сложене штитове, чији пречник износи и до 15 цм. Круничини листићи су жуте боје. Цвета у току лета, а плодови дозревају у јесен.Разликујемо коморач лишћар, а друга врста је са задебљалим сочним лисним дршкама груписаним у главицу сличној црном луку, без овојних листова.

Спречава анемију

Гвожђе и хистидин, амино киселина нађена у коморачу, су обоје корисни у лечењу анемије.. Док је гвожђе главни сатојак хемоглобина, хистидин стимулише производњу хемоглобина и такође помаже стварање разних других компоненти крви.

Смањује срчане тегобе

Морач је сјајан извор влакана. Поред тога што благотворно утичу на пробаву она такође помажу да се одржи здрав ниво холестерола у крви. То значи да коморач стимулише елиминацију лошег ЛДЛ холестерола. Који је један од главних фактора ризика срчаних обољења као што је артериосклероза и срчани удар.

Како се гаји коморач?

Коморач се гаји као једногодишња биљка. Основна обрада се изводи у јесен на дубину до 30 цм. Пожељно је да се по површини предвиђеној за сетву пре основне обраде равномерно распореди по 30-40 т/ха добро згорелог стајњака и 500 кг/ха НПК 15:15:15.На исто место се може сејати након најмање 3-4 године.

Сеје се у рано пролеће када машине могу да уђу у парцеле. Семе је ситно. Ако се користи прецизна сејалица за ситно семе користи се 3-4 кг/ха, док је за ручну сетву потребно 6-10 кг/ха семена. У лејама се троши 1-2 гр по метру квадратном.Сеје се на међуредно растојање 60-70 цм, а у реду 20 цм. Дубина сетве је 1-2 цм.

Расад се расађује када је висине 10-15 цм. Биљке се расађују на исту дубину као што су биле у леји. Пре расађивања лишће се скраћује.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us