Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ На новогодишњој трпези Врањанки и пита самса

На новогодишњој трпези Врањанки и пита самса

1857

На новогодишњој трпези многих Врањанки ће се и ове године наћи пита самса коју су некада њихове мајке и баке спремале специјално за “срамне госте” (важне госте). Она је на менију тамошњих домаћица још од доба Турака, па је отуда у старом Врању важило правило да ни једна девојка не може да се уда ако не зна да је направи. Имајући то у виду мајке које су имале женску децу водиле су рачуна да их од малена науче како се прави ова пита.

Ову питу врањске домаћице започињу да праве тако што најпре припреме килограм брашна, пола литра млаке воде, кашичицу соли и 350 грама уља помешаног са кашиком свињске масти. Од ових намириница потом умесе глатко тесто које не сме да буде ни претврдо, а ни премеко. Обично од овако припремљеног теста буде десет округлих лоптица, које пошто мало развуку оклагијом и премажу уљем, оставе да одстоје петнаестак минута. Кад одстоје на столњаку их развлаче у танку провидну кору са чијих крајева, када заврше са развлачењем, обавезно одсеку дебеле слојеве теста, а затим попрскају уљем и онда подизањем једног краја столњака увис увију кору у ролну и положе у подмазан плех.

Припремљену самсу треба пећи у добро загрејаној рерни неких пола сата, а на пет минута пре вађенај прелити је са 700 мл киселог млека помешаног са пет ченова истуцног белог лука и поново вратити у рерну да коре упију прелив. Приликом преливања треба водити рачуна да се кисело млеко равномерно распореди по површини како се коре не би претвориле у пихтијасту масу. Пита самса се сервира на сто када се охлади.

Оне Врањанке које немају времена да месе коре за ову питу засигурно ће је направити од куповних, а за њено спремање је потребно да припреме пола килограма кора за питу, 7 кашика брашна, пола коцкице сировог квасца, 125 грама маргарина и 300 мл млаке воде.

Коре треба најпре премазати смесом направљеном од брашна, воде, квасца и маргарина. Потом сваку намазану кору увити у ролну, ређати у подмазан плех и пећи у добро згрејаној рерни. Док се пита пече треба припремити прелив од 1 чаше киселе павлаке, исто толико јогурта, неколико чена истуцаног белог лука и соли по укусу. Када је печена прелити је овом масом и вратити у рерну да се састојци сједине.

Гордана Настић