Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Пуна кујна младих кромпирића

Пуна кујна младих кромпирића

267

   Кромпирићи у рерни

   Мало је оних који са првим данима пролећa не крену на пијацу у потрагу за новим младим и свежим поврћем. И наравно, ретко се пропусти прилика да се у цегер не убаци и млади, тек извађени кромпир. Ова слана посластица не мора увек да се пржи у дубокој масноћи. Кромпирићи неће бити ништа мање укусни ако се пеку у рерни.

   Рерну ваља загрејати на 220 степени. У међувремену 600 грама младих кромпирића треба опрати, исећи на половине, ставити у чинију у којој се посоле, побибере, прелију с две кашике маслиновог уља, убаце се два ситно исечена или изгњечена чена белог лука, гранчица ситно исецканог рузмарина, све добро измеша и поређа равномерно у плех претходно обложен папиром за печење. Пече се око 40 минута, док кромпирићи не добију лепу, румену боју.

   Пржени, са лимуном и рузмарином

   За ово јело потребне су две кашике маслиновог уља, мало маслаца, 200 грама младих кромпирића, две гранчице свежег рузмарина, два чена белог лука, сок од једног лимуна, со, млевени бибер.

   На тигању се загреје уље, дода маслац, сипа кромпир и пржи око пет минута са сваке стране. При самом крају се  додају исечени рузмарин и бели лук и кратко пропржи док се сви мириси не сједине. Испечене кромпириће сервирати у чинију, зачинити и прелити лимуновим соком.

   Шницле са младим кромпиром и сосом од сира

   За ово јело потребно је припремити четири танко исечене шницле (по укусу), чен белог лука, со, кашичицу карија, мало чилија у праху, пет кашика уља, 800 грама младих кромпирића, 200 г крем сира, 150 г пуномасног киселог млека, бибер, алеву паприку, три гранчице нане.

   Рерну загрејати на 200 степени. У међувремену исецкати бели лук и убацити га у чинију у коју се дода со, кари, чили и три кашике уља и све добро измеша. Кромпир се исече, измеша с припремљеном смешом, истресе у плех и пече око 50 минута.

   Док се он пече, припреми се сос од сира. Измешају се сир, кисело млеко, со, бибер, алева паприка, исече нана, поново све измеша и остави у крај до послужења.

   На две кашике уља испрже се шницле, равномерно с обе стране по пет минута, посоле, побибере. Сервирају се са кромпирићима и послужују са сосом од сира.  

Пише: Светлана Мујановић