Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО РУЖИЧЊАК У ПРОЛЕЋЕ: С мало труда до велике лепоте

РУЖИЧЊАК У ПРОЛЕЋЕ: С мало труда до велике лепоте

829
Фото: Pixabay

Јесенас смо детаљно обрадили краљицу цвећа – РУЖУ, а у овом броју подсећамо на пролећне радове важне за њен што бољи раст и цветање током лета. У првим годинама након садње немојте пропустити да ружу адекватно третирате, да бисте добили лепу и здраву биљку. Иако је врло издржљива и јака биљка, прве године су најзначајније за њен развој, да би правилно развила коренов систем и јаке гране, које ће бити основа да следећих година и деценија буде украс и понос вашег врта.

Потребно је урадите најосновније ствари, да би касније годинама могли да се поносите вашим ружама, да од њих правите цветне букете или да их само посматрате и миришете у свом ружичњаку.

Орезивање ружа

У току јесени руже смо орезали на 1/3 дужине, на 20 до 60 центиметара, зависно од величине руже, да се под налетима ветра и теретом снега гране не би сломиле и потом измрзле. Од ове операције су ослобођене пузавице и неке пењачице. Код њих се само уклањају осушене гране и оне које су вишак, или сувише старе па не цветају. Скраћивање ових ружа, пузавица и пењачица, може довести до тога да се код њих смањи цветање, а код неких и потпуно изостане те године. Збо тога будите опрезни са њима.

У пролеће наш задатак је да наставимо сечење ружа, односно да их током марта и првог дела априла скратима на 1/3 првобитне дужине када су у пуној снази и да уклонимо све поломљене, сасушене или измрзле гране. Уједно, трудимо се да тим завршним орезивањем ружа формирамо основу за будући грм. Искуснији ружари ће и током пролећа наставити да скидају нове и младе избојке са носећих грана, а мање искусни ће пустити да природа и ружа ураде сами своје, односно да нове гранчице избију по својој жељи и вољи.

Посебно обратите пажњу ако вам се из руже појави избојак – гранчица која је другачија и живахнија од осталих. Лако ћете је препознати јер има другачије листове. Ради се о изданку дивље руже која избија из корена. У том случају, треба мало разгрнути корен код тог изданка и исећи га у корену, јер је то дивљи изданак који може променити изглед саме руже. Свака ружа је, наиме, настала на корену дивље руже која је калемљена пелцером племените сорте. Сада, она стара дивља ружа покушава да се ревитализује, што јој не смемо дозволити јер ће онда цела подивљати и нестаће племенита ружа коју смо одабрали. Обратите пажњу да дубоким резом не оштетите корен при сечењу дивљег изданка.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us