Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ У МАНАСТИРУ КАМЕНАЦ: Фабрика органских мелема

У МАНАСТИРУ КАМЕНАЦ: Фабрика органских мелема

Природа даје, монахиње справљају

5433
Фото: Б. Ненковић

Многи су током живота испробали бар неки производ од лековитог биља с манастирских имања, с неподељеном вером да ће им помоћи и да ће им, удружени са званичном медицином, решити здравствени проблем. Како кажу монахиње у манастиру Каменац у селу Честин код Груже, природа нуди огромно богатство које уз мало труда и знања може да послужи човеку. На монахињама је само да прикупе биље, узму из њега оно најбоље и све то спакују у бочице. Наравно, у овим мелемима и препаратима нема ничега вештачког, ни боја, ни конзерванаса, ни арома.

Дечија љубав и московска инспирација

Почеле су од лековитог корова гавеза, односно, воловског језика. Монахиња Нина каже нам да је у питању изузетно лековит, неуништив коров, којег око њиховог манастира, у подножју Гледићких планина, скрајнутог са великих путева, има на претек. Најпре су правиле тинктуре и креме управо од те биљке, а касније су училе и како да од других лековитих трава направе оно што ће помоћи здрављу. Оно што не могу да нађу у природи, попут невена и лаванде, гаје саме. Доста биља скупљају и на Тари, Голији, планини Јелици.

  • Правимо преко 30 тинктура и мелема и исто толико чајева, који помажу код многобројних болести. Рецимо, у нашем манастирском чају има 15 врста лековитих биљака које треба знати у правилној сразмери распоредити, да би помогао код бронхитиса, астме или запаљења плућа. Он је истовремено добар и као породични чај за оне који хоће да ојачају организам или уживају у аромама природе – каже сестра Нина.

Фото: Б. Ненковић

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us