Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД У селу Малча „вратили” заборављену црну тамњанику

У селу Малча „вратили” заборављену црну тамњанику

469

Из манастира Букова код Неготина стара сорта грожђа „црна тамњаника” доспела је у околину Ниша, где се породица Јовић, у подруму Малча деценијама успешно бави виноградарством и винарством. Бора Јовић уз калем гранчице из манастира добио је и благослов да је узгаја и тренутно има два винограда, један огледни и други производни – модреан виноград на два хектара под овом  сортом винове лозе. Једна лоза краси и двориште њихове винарије у Малчи.

– Чињеница је да винари немају велико искуство са тамњаником, јер је она свој препород доживела пре десетак година. Ова домаћа, аутохтона сорта има велики вински потенцијал, али је тешка за гајење. Подложна је пламењачи. а осетљива и на друге болести  јер има танку покожицу – објашњава Јовић, презадовољан квалитетом вина од ове сорте.

– Награда за њен узгој су врхунска вина, јер може да садржи и преко  300 грама шећера по литру исцеђене шире. Од ње се могу производити сува вина, али и дезертна, једноставно веома ароматична зрна која не личе ни на једну другу сорту – истиче Јовић који заједно са стручњацима у својим виноградима и винарији тражи најфинији начин да сачува и преточи специфичну арому тамњанике у чашу љубитеља вина.

– Имамо три стила, односно од од црне тамњанике производимо  црвено вино, и розе наравно, али и бело вино од црног грожђа. Годишње напунимо 10 хиљада боца – каже Јовић.

– Најпопуларнији је розе од црне тамјанике, полусладак, изразитих арома јагоде и малине и као такав нарочито је популаран међу дамама. Савршен је пар лаганим воћним дезертима. Црвено вино од тамјанике је потпуно јединствени израз ове сорте. Ароме вишње, црне трешње, лагано тело и дискретна сласт у завршници чине ово вино правим избором за сваку прилику. Вино одлежава у храстовим  барик бурадима годину дана. Идеалан је избор за роштиљ, мућкалицу и чоколаду – ни бело вино, по речима овог винара, не заостаје по квалитету и ароми.

– Бело вино од црне тамјанике јединствено на нашем тржишту. Вино је бело, али на букеу доноси утицај црвене сорте коју не видите очима и пије се добро расхлађено из чаше која магли на ниској температури. Иновативност у нашем приступу показује потенцијал сорте и прави је драгуљ за све љубитеље и познаваоце вина. Ароме руже, виноградарске брескве и крушке употпуњују домаћу кухињу – питу са сиром, спанаћем, проју и остале лаке залогаје – рекао је Бора Јовић за Добро јутро.