Насловна ВЕСТИ2 У Србији расте производња и извоз сладоледа

У Србији расте производња и извоз сладоледа

309


Производња сладоледа у Србији последњих година расте, а према подацима Привредне коморе Србије нарочито велики раст се бележи од 2019. године, када је произведено 51 одсто више сладоледа него годину дана раније.
У 2019. године произведено је 33.875 тона, а 2018. године 22.313 тона.
Прошле године производња је била приближна рекордној 2019. години и износила је 33.818 тона.
Ранијих година је, показују подаци Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију ПКС, у Србији произвођено тек нешто више од 20.000 тона.
Производња је 2016. године износила 20.202 тоне, 2017.године 21.415, а годину дана касније 22.313 тона.
Са порастом производње, расте и извоз ове омиљене летње посластице, па су прошле године извезене 22.230 тона, што је три пута више него 2016.
Највеће количине сладоледа, српски произвођачи извозе у земље нашег региона, а највише у Бугарску, Грчку, Црну Гору, Босну и Херцеговину, Хрватску.
Сладолед се извози и у Велику Британију, Немачку, Шпанију.
Осим великих фабрика сладоледа Фриком, Фронери Адриатиц и Сwисслион – Таково, које производе највеће количине и запошљавају око 2.000 радника, сладолед у нашој земљи прави и око сто малих занатских произвођача.

Извор: Танјуг

Фото: Pixabay