Пролеће је право време за домаће сокове од самониклог јестивог биља. Укусни су и лековити. Добро ће вам доћи и током летњих врелина. Освежавају, а уз то су и здравији од било ког напитка који се може наћи у трговинама.
Пише: Жељко Дулановић
Ево вам и прилике да се покренете и разгибате, након дуге и хладне зиме. Прошетајте сами или с пријатељима до најближег пропланка или шумарка. Пуни су лековитог биља које вам је на дохват руке. Расте слободно и лако га је убрати.
Домаћи сокови праве се од тек убраног биља, док је још у свежем стању. Биље које не искористите за сок, можете да осушите и оставите за чај. Суши се на промајном месту, заштићеном од директне сунчеве светлости. Биљка се распореди у танке слојеве на чистој дебелој хартији или на затегнутом платну и остави неколико дана. Током сушења треба је чешће благо превртати, како би се равномерно сушила.
Доносимо вам рецепте за домаће сирупе од неколико врста биљака, које је у природи лако наћи. Међутим, неке од њих, попут зове и коприве, често ћете наћи поред саобраћајница, сметилишта или у каналима. Немојте их брати на таквим местима, јер су вероватно загађене.
Нана, ружа и матичњак, који је познат и као лимун-трава, имају врло занимљив и специфичан укус који освежава, па домаћи сокови од њих посебно пријају у време врућина.
Зова
(Sambucus nigra)
Састојци:
30 цветова зове
3 л воде
40 г лимунтуса
3 лимуна
3 кг шећера.