Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Данијелина зимница из шуме

Данијелина зимница из шуме

1068

Економски техничар из Врњачке Бање Данијела Продановић већ 30 година прави зимницу, а специјалност јој је прерада шумских плодова. У кухињи најрадије „крчка“ бобице црне зове, дрењина, трњина или листове сремуша и коприве, а потом их претаче у тегле и флаше и продаје. Њен хоби понекад јој донесе зараду већу и од плате.

Све што може да нађе у природи, а јестиво је, Данијела уме да претвори у зимницу. Плодови које сакупља у шуми, на пропланцима и планинама у околини Врњачке Бање, у њеној кухињи постају пикантни деликатеси, које излаже и продаје уз стандардну зимницу од намирница са свог имања.

Рад у природи – одмара

-Скупљање плодова почиње у пролеће и траје до касне јесени. Први на реду су сремуш и коприва, од којих правим капи. Сваки слободан тренутак користим да у природи скупљам плодове, којих има у изобиљу, али на жалост често остају неискоришћени. Црна зова је, рецимо, одлична за имунитет и од ње правим матички сок. О дрењинама или трњинама не треба много ни говорити – каже Данијела.

Признаје да јој је, осим кувања, најомиљенији посао да скупља шумске плодове. То за њу није рад, већ одмор.

-У природи влада савршена равнотежа и мир. Тад се заиста одмарам и скупљам оно што нам природа тако обилато даје. Сувишно је рећи да су сви плодови здрави и непрскани. Пуна је зелениша, зове, шипурка, понекад налетим и на дивљу јабуку. Кад је повољна година, печурке су свуда око вас. Од скоро правим, рецимо, слатко од лисичарке. То је мој новитет ове године – испричала нам је Данијела.

Приход од хобија зими већи од плате

Прављење зимнице од шумских плодова и класичне, од намирница са сопственог имања, је њен хоби, поред редовног посла у фирми. Међутим, тај хоби јој често донесе пристојан приход.

-У зимским месецима, када је продаја живља, приход од мог хобија буде у висини плате, понекад и већи. Пре три године почела сам да посећујем сајмове и гастрономске манифестације да бих потенцијалне муштерије упознала са својим производима. И лети има продаје, јер је Врњачка Бања пуна туриста, па много њих хоће да понесе теглу слатка или боцу ликера – додаје Данијела.

Осим зимнице од шумских плодова Данијела прави и слатка од јоргована и мајских ружа са орасима. Држи се традиционалних рецептура, али покушава да их прави на модернији начин. На свом имању гаји и љуте папричице и то од семена до тегле. Прикључила се и Удружењу сеоских жена Врњачке Бање, а однедавно су њени производи и део понуде једне од најмлађих гастрономских манифестација „Чаролија укуса“.

Текст и фото: Биљана Ненковић