Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Укусни сосеви од белог лука

Укусни сосеви од белог лука

613

Пикантан сос од белог лука

Ако вам је остало шака-две очишћених ченова белог лука, не брините да ћете морати да их баците. Претворите их у пикантан, благи или сладак сос. Ово је основни рецепт за припрему соса од белог лука, а зачине и количину можете слободно прилагођавати својим потребама и укусима. Од наведених састојака добићете теглу од пола литра соса, а потребно је две кашике масти или три кашике уља (сунцокретовог или маслиновог), две-три кашике брашна, четири-пет ченова белог лука, пола литра воде или чорбе од поврћа, со и бибер по укусу. У тигању загрејте уље или маст и додајте брашно. Веома лагано пржите, да смеса остане светла. Бели лук ољуштите, очистите, исецкајте или испасирајте, додајте у смесу и пржите на умереној ватри уз повремено мешање. Када лук пусти мирис и мало промени боју, додајте хладну воду или чорбу. Све промешајте и кувајте око 15 минута. Сос посолите и побиберите и пустите да поново проври, па процедите. Сипајте у претходно стерилисане тегле, добро затворите и чувајте у фрижидеру.

Фото: Shutterstock

Слатки сос уз пилетину

Уколико сте љубитељ слатких и зачињених сосева, онда је ово рецепт за вас. Одлично иде уз печену пилетину а припрема је веома једноставна. Прави се од четири кашике течног меда, три већа чена белог лука, млевеног бибера, алеве паприке и соли по укусу. У мању чинију додајте мед, исецкан бели лук, млевену паприку, со и бибер, промешајте да се састојци сједине. Ако желите, можете га штапним миксером претворити у пасту. Готов сос сипајте у претходно стерилисану теглу и чувајте у фрижидеру.

Благи сос уз печење и роштиљ

Благи сос од белог лука одлично иде уз печење, роштиљ и као прелив за салату. Припрема је веома једноставна, потребан је само блендер или штапни миксер, а зачине и количину састојака прилагодите свом укусу. Припремите 250 г крем сира, 200 мл павлаке, три кашике лимуновог сока, два чена белог лука (или три ако волите јачи укус), везу першуна, мало млевеног шареног бибера и соли по укусу. Очистите и ситно исецкајте лук и ставите у блендер па додајте крем сир, павлаку, лимунов сок и со. Мешајте док се сви састојци не сједине. Истресите сос у чинију, додајте по жељи млевену паприку и сецкани першун и све промешајте. Готово преручите у претходно стерилисане тегле, добро затворите и чувајте у фрижидеру, највише три до четири дана.

Пише: Светлана Мујановић