Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ У повртњаку Брзаковића у Прову код Владимираца

У повртњаку Брзаковића у Прову код Владимираца

Недостатак радне снаге успорава развој

757

Немања Брзаковић, двадесетдеветогодишњи мастер инжењер фитомедицине, истиче да с пласманом поврћа немају никаквих проблема, али је недостатак радне снаге кључни разлог због којег морају опрезно и постепено ширити производњу.

Труде се да производња, када је реч о заштити, буде интегрална и, где год је то могуће, не користе заштитна средства. Стајњак редовно примењују на свим површинама и тако су успели да проценат хумуса подигну с један на пет одсто.

Када су пре близу три деценије Биљана и Мирољуб Брзаковић из села Прово у општини Владимирци надомак Шапца, из ратарске производње, којом се генерацијама баве у тој породици, направили искорак и окушали срећу и у повртарству, њихов старији син Немања имао је две године. Без сумње, у то време нису могли да наслуте како ће се развијати новоустановљена производња, а још мање колико ће у Немањи имати преданог и посвећеног сарадника у том породичном бизнису. Немања Брзаковић, данас двадесетдеветогодишњак, мастер инжењер фитомедицине, запослен на Огледном добру за виноградарство Пољопривредног факултета у Сремским Карловцима као сарадник за заштиту, сећа се да су његови родитељи у повртарство ушли опрезно, с малим пластеницима на четири до пет ари. Испрва су гајили зелену салату у току зиме, и парадајз у летњој сезони, а кроз две године уврстили и краставце у асортиман својих производа. Из године у годину производња је постепено расла, у међувремену су поврће почели да гаје и напољу, и сада имају под пластеницима 40 ари, и још хектар под отвореним небом.

  • Од 2011. године почели смо да повећавамо површине, заменили првобитне пластенике савременијим с металном конструкцијом, како бисмо себи олакшали производњу и да бисмо могли да имамо већи број циклуса у току године – прича Немања Брзаковић. – У пластеницима у зимском периоду имамо салату, око 25.000 комада, и ротквице, од којих се направи 20.000 везица, а парадајза ће ове године бити 13.000 биљака. Претходних година парадајз, паприка бабура и краставци били су нам обавезни део производње. Парадајз нам је омиљен производ. Око њега има највише посла, али се највише и исплати. После парадајза долази паприка бабура, која ће се од јесени до децембра брати, када стиже време за салату, тако да је земљиште увек под неком културом. Узгајамо и купус за кисељење, од пре пет до шест година и келерабу у циклусима. Имали смо спорадично од године до године пролећног младог лука на двадесетак ари. Организовали смо производњу тако да су нам пластеници увек попуњени.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us