TEME DANA

Detinjci – praznik ljubavi koji najavljuje Božić

Detinjci su uvek dolazili sa svežim, jasnim jutrom, kao da i vazduh zna da je pred Božić. Kuća je bila tiša nego inače, a toplina sobe suprotstavljala se hladnoći napolju. To je bio prvi praznik u božićnom nizu — posle njega dolazile su Materice, pa Oci, kao da se porodica,

NAJNOVIJE

Obiđite zasade na vreme – u požarevačkim krušicima uočena je kruškina buva

Uočeno je prisustvo zimske forme imaga kruškine buve (Cacopsylla pyri) u zasadima krušaka. Na području delovanja PIS regionalnog centra Požarevac

Park burne prošlosti i jedinstvenog mira

Nema mirnijeg mesta u valovitoj Šumadiji od onog na vrhu kamenitog brda Oplenac. Parkom, koji pripada Zadužbini Karađorđevića, dominira crkva

Slučaj trihinele u svinjskom mesu pod kontrolom, veterinarska inspekcija pravovremeno reagovala

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obaveštava javnost da je na teritoriji Južnobanatskog okruga utvrđen slučaj trihineloze kod svinjskog mesa, kao

Sejali ste seme sa tavana – gubitak u najavi

Nova setva, novi problemi za ratare. Mnogi su zbog finansijskih gubitaka od prethodne žetve morali da seju „tavansko zrno“, što

Svi volimo da šetamo po zaleđenom travnjaku – a niko ne razmišlja koliko štete nanosi

Šta ste do kraja novembra uradili uradili ste. Travnjake više ne dirajte. Jedino što je prestalo je da pokupite lišće

Mesta gde se ukusi, pokloni i praznični duh susreću – praznični bazari u Beogradu

Munda Dok se glavni grad polako oblači u praznično ruho, “Munda” otvara svoja vrata za topla, mirisna i vesela subotnja

NAŠA IZDANJA

100 JELA SRBIJE

Knjiga “100 jela Srbije” - kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.

20 DŽEPNIH KNJIGA

Serijal od 20 džepnih knjiga koji sadrži “Moj voćnjak”, “Moj povrtnjak”, “Moj vinograd” i “Moje cveće”. Knjige u formatu 16x12cm u punom koloru na 64 strane, lake za korisćenje i uvek pri ruci. “Moj voćnjak” će vas upoznati kako da krenete i počnete da formirate svoj zasad, pripremite zemljište i odaberete voćnu vrstu.

100 LEKOVITIH BILJAKA SRBIJE

Koliko je dobar osećaj kad popijemo čaj od biljaka koje smo sami ubrali? A koliko puta smo se zapitali kada smo u prirodi kako se zove ova biljka, za čega je dobra i koji deo da uberem? Konačno, možete da krenete u prirodu, na livadu, planinu, reku... i da lakim prelistavanjem pronađete jednu od 100 biljaka oko vas.

DOBRO JUTRO ČASOPIS

Dobro jutro je časopis namenjen poljoprivrednicima i ljubiteljima prirode — pokriva teme kao što su povrtarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, lekovito i začinsko bilje, pčelarstvo, životinjski svet, ekologija i slične oblasti.

VOĆE

Obiđite zasade na vreme – u požarevačkim krušicima uočena je kruškina buva

Uočeno je prisustvo zimske forme imaga kruškine buve (Cacopsylla pyri) u zasadima krušaka. Na području delovanja PIS regionalnog centra Požarevac

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

U Šumadiji obuka o pravilnoj upotrebi pesticida

U Šumadijskom okrugu počela je obuka o pravilnoj i dozvoljenoj upotrebi  pesticida. Obuku sprovodi Poljoprivredna savetodavna i stručna služba u

Fitoftora vreba iz zemlje

Voćari koji u svom zasadu imaju jabuku, koji je gaje na okućnici ili u porodičnim voćnjacima, već su dobro upoznali

Zbog čega  morate biti oprezni s mineralnim đubrivima u voćnjaku?

U voćnjacima bi valjalo plitko obraditi samo zemljište u zoni reda, dok se prostor između redova može zasejati travnim smešama

Iznenađenje iz prirode – da li je ovo najveća kruška ikada?

Dušan Vasiljević na putu ka Aleksadrovcu našao je nešto zaista neobično, džinovski plod koji na prvi pogled liči na krušku,

POVRĆE

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Zimska setva rotkvica – minimalna ulaganja, brz povraćaj novca

Zimi, uglavnom koristimo ono što smo preko godine posadili i ubirali. Postoji, međutim, povrće koje se može sejati i gajiti

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

Kako da uočite sivu trulež salate? Gde najčešće počinje zaraza?

Parazitira salatu u svim fazama razvoja, kao i tokom skladištenja i transporta. Prvi simptomi se uočavaju na starijim biljkama u

Čorba od čičoke

Zdravo zimsko okrepljenje. Priprema se od jedne glavice crnog luka ili praziluka, 6 do 7 čičoka, dva krompira, maslinovog ulja,

VINOGRAD

Nije svejedno! U rezidbu vinograda sa znanjem i pravim alatom

Koliko je za rezidbu vinograda bitan orezivač, toliko je bitan i alat. Nije svejedno kojim ćete makazama napraviti koji rez,

Popunjavanje čokota i sadnja loze može i u decembru

20 DŽEPNIH KNJIGA Pred vama je svih 20 džepnih knjiga iz serijala „Moj voćnjak“, „Moj povrtnjak“, „Moj vinograd“ i „Moje

Kako pokrenuti mikrobiološku aktivnost zaključanog zemljišta

U Bjeljini je, u organizaciji firme Šmek komerc iz Novog Sada i Savić kompani iz Bjeljine, pred više od 170

Kompost i bio-preparati u organskoj proizvodnji grožđa

Organska proizvodnja vinove loze zahteva posebne metode obrade koje su u skladu s potrebama očuvanja ekosistema i smanjenja upotrebe sintetičkih

Prezentovana onlajn kupovina vina namenjena Kinezima

U Sremskim Karlovcima, u kojima uskoro treba da bude otvorena prva prodavnica namenjene kineskim turistima, koji će u njoj vina

Vinska vizija četvrti put u Beogradu

U toku je Vinska vizija otvorenog Balkana, WINE VISION BY OPEN BALKAN, četvrti po redu. Vinarije iz Italije, Francuske, Portugalije,

LEKOVITO

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Lekovito bilje u decembru: koje delove brati i kako ih koristiti za zdravlje i podizanje imuniteta

Iako je decembar zimski mesec i priroda miruje, određene biljke i njihovi delovi i dalje se mogu sakupljati. U ovom

Kako ruzmarin podnosi zimu

U Srbiji, naročito u južnijim krajevima ili gradskim sredinama, mnogi ruzmarini prezime napolju bez problema. U jakim, dugim mrazevima je

Glog – 350 vrsta i sve su lekovite

Plodovi lekovitog gloga beru se u kasnu jesen, kada su potpuno zreli, a potom se dodatno prosuše. Ove jarko crvene

Đumbir iz saksije

Đumbir (Zingiber officinale) je višegodišnja biljka iz familije đumbirovki i jedna od najstarijih gajenih biljaka na svetu. Gaji se najviše

Đumbir i lek i afrodizijak

Đumbir ima specifičan slatkasto – ljutkast ukus, pa se koristi za pripremu marinada, umaka i sastavni je deo mešavina začina.

ŽIVOT

Park burne prošlosti i jedinstvenog mira

Nema mirnijeg mesta u valovitoj Šumadiji od onog na vrhu kamenitog brda Oplenac. Parkom, koji pripada Zadužbini Karađorđevića, dominira crkva

Slučaj trihinele u svinjskom mesu pod kontrolom, veterinarska inspekcija pravovremeno reagovala

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obaveštava javnost da je na teritoriji Južnobanatskog okruga utvrđen slučaj trihineloze kod svinjskog mesa, kao

Sejali ste seme sa tavana – gubitak u najavi

Nova setva, novi problemi za ratare. Mnogi su zbog finansijskih gubitaka od prethodne žetve morali da seju „tavansko zrno“, što

Mesta gde se ukusi, pokloni i praznični duh susreću – praznični bazari u Beogradu

Munda Dok se glavni grad polako oblači u praznično ruho, “Munda” otvara svoja vrata za topla, mirisna i vesela subotnja

Nikoljdani mog detinjstva

Najvažnije je bilo da Nikoljdan padne u dane kad se ne ide u školu, a najteže kad je radni dan,

Gondola na Zlatiboru počinje zimsku sezonu: za kraj godine novogodišnja žurka

Gold gondola Zlatibor privodi kraju sve pripreme za početak zimske sezone, koja će zvanično početi u petak, 26. decembra. Tim

ZELENILO

Svi volimo da šetamo po zaleđenom travnjaku – a niko ne razmišlja koliko štete nanosi

Šta ste do kraja novembra uradili uradili ste. Travnjake više ne dirajte. Jedino što je prestalo je da pokupite lišće

Kako smo birali našu jelku

Zimski meseci uvek bude asocijaciju na praznike, raspust, sneg, grudvanje i odmor… i naravno jelku. Nama dvema se uvek činilo

Glog – 350 vrsta i sve su lekovite

Plodovi lekovitog gloga beru se u kasnu jesen, kada su potpuno zreli, a potom se dodatno prosuše. Ove jarko crvene

Koje drveće saditi dalje od kuće?

Zašto grešite kada četinar obložite folijom pred zimu Koje greške najčešće pravite prilikom sadnje ukrasnog drveća? Koliko odaljite od kućnog

Kako pokrenuti mikrobiološku aktivnost zaključanog zemljišta

U Bjeljini je, u organizaciji firme Šmek komerc iz Novog Sada i Savić kompani iz Bjeljine, pred više od 170

Đumbir iz saksije

Đumbir (Zingiber officinale) je višegodišnja biljka iz familije đumbirovki i jedna od najstarijih gajenih biljaka na svetu. Gaji se najviše

PČELARSTVO

Prvi lep dan rezervisati za obilazak pčela

ZIMA U PČELINJAKU Decembar je mesec u kojem snežni prekrivač pokrije košnice i hladnoća zaustavi svaki kontakt pčela sa spoljnim

Jeste li pravilno zazimili pčele? Ako niste evo koji problemi vas čekaju

Jeste li sigurni da ste dobro pripremili košnice za zimu? Da li su pčele u njima jake? Šta može da

Tajna dobrog meda

Zimski meseci predstavljaju najosetljiviji period u životnom ciklusu pčela i ključan trenutak za svakog pčelara. Iako med tokom cele godine

Kristalizacija je potvrda da je med prirodan

MALA ŠKOLA PČELARSTVA DOBROG JUTRA (85) Mnogi ljubitelji meda primete da se vremenom u tegli nešto menja: nekada tečan i

GLJIVE

Da li znate da je Srbija jedno od najvećih nalazišta tartufa u svetu?

Malo ko zna da se upravo ispod srpske zemlje krije pravo gastronomsko blago – tartuf. Ove luksuzne gljive, poznate kao

U kragujevačkim Šumaricama raste nova vrste gljive

Nova vrsta gljive Tricholoma punctatum ili tačkasta vitezovka pronađena je na obodu Kragujevca, u memorijalnom kompleksu „21. oktobar“ u Šumaricama.

Gljive na izložbi, u berbu samo iskusni!

Gljivarsko društvo „Šumadija“ organizovalo je proteklog vikenda u Kragujevcu jubilarnu 25. po redu izložba gljiva. Ujedno je obeleženo i četvrt

Milorad od marta do decembra meseca bere pečurke na Vlašiću

Milorad Slavnić iz Banjaluke, po izgledu šumskog rastinja prepoznaje da li u šumi ima pečuraka za branje. Ako proceni da

Kako je Branko Pavlović iz Ćuprije postao “kralj bukovača” u Pomoravlju

Napušteni tunel ili rudarsko okno idealni su prostori za gajenja bukovača i to svojim primerom pokazuje Branko Pavlović (50) iz